Waarom is praktijk kennis belangrijker dan theoretische kennis?

Kun je je voorstellen dat iemand je leert zwemmen of een voertuig besturen, binnen vier muren van een klaslokaal? Dat is onmogelijk! Je moet het water in om te leren zwemmen en je moet de weg op om te leren rijden. Sommige vakken zijn gebaseerd op vaardigheden en zijn gericht op de praktijk. Theoretische kennis van de vaardigheidsvakken moet worden ondersteund door de praktijk. Vakken als lesgeven en techniek zijn competentiegericht. In deze vakken is praktische kennis belangrijker dan theoretische kennis. Praktisch werk omvat experimenten in laboratoria, les praktijk ingerichte lokalen, projecten, opdrachten etc. De voordelen van praktisch werk zijn ongeëvenaard. Het verkrijgen van theoretische kennis heeft geen waarde totdat werknemers deze kunnen toepassen in de praktijk.

  • Als je iets met je eigen handen doet, kun je het beter onthouden.
  • Praktisch werk bevordert het ervaringsleren.
  • Praktisch werk stimuleert het zelflerend vermogen.
  • Praktisch werk maakt de werknemers vertrouwd met de instrumenten en de uitrusting die hij zal moeten gebruiken.
  • De praktijk leidt tot perfectie.
  • Men kan niet van de ene op de andere dag een expert worden; hoe meer praktijk, des te meer de expertise.
  • Betrokkenheid van werknemers is hoger in de praktijk.
  • Praktisch werk is een aanvulling op de theorie.
  • Praktische opdrachten worden vaak in groepsverband uitgevoerd. Groepswerk helpt om sociale waarden en waarden zoals delen, samenwerken, teamgeest, compassie etc. uit te dragen.
  • Praktijkwerk maakt werknemers onafhankelijk en vergroot hun zelfvertrouwen.


Studenten die een technische opleiding voltooien, merken vaak dat ze bij de start van hun eerste baan niet goed weten wat ze moeten doen, hoewel ze zeer goede cijfers halen voor examens. Met praktijk gericht onderwijs zijn studenten beter voorbereid op een baan. Bovendien versterkt praktische kennis hun zelfvertrouwen.

Daarom zijn er verschillende voordelen van praktisch werk. Tegelijkertijd moet men beseffen dat theoretische kennis ook belangrijk is. Praktisch werk is toepassing van de theorie. Theorie creëert een sterke basis voor praktisch werk. Men moet in staat zijn om een evenwicht te bereiken tussen theorie en praktijk voor de beste resultaten. Theorie en praktijk zijn twee kanten van dezelfde medaille.

Tot slot een leuke anekdote. Peter had een masterdiploma in autotechniek en werkte aan een hoge functie in een gerenommeerde organisatie. Op een dag, op weg naar zijn kantoor, stopte zijn auto met werken en stapte hij uit om het probleem te onderzoeken. Met zijn hoge kwalificatie en expertise in het vakgebied onderzocht hij elk onderdeel van de auto zorgvuldig, maar kon hij geen enkele fout vinden. Na een tijdje vroeg een boer die langskwam, “Wat is er aan de hand?”.

Hij antwoordde: “Nou, er is iets mis met mijn auto.”

De boer antwoordde: “Heb je de tank gecontroleerd? Misschien is er geen benzine.”

De boer had gelijk.

Dit is wat er kan gebeuren als theoretische kennis niet wordt ondersteund door praktische kennis.

043 852 27 065

info@dot-intelligence.nl

Hulp nodig?

Wij zijn er voor jou

Vul uw gegevens in en u wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld.